Το φως αλληλεπιδρά με τις μορφές και τους χώρους και εκτός από χρηστικότητα τους προσδίδει εκφραστικότητα, εφόσον επηρεάζει συνειδητά ή υποσυνείδητα όχι μόνο τις αισθήσεις αλλά και το συναίσθημα. Οι διαβαθμίσεις της φωτεινότητας και οι διακυμάνσεις των εντάσεων προσδιορίζουν την αίσθηση της αρμονίας σε έναν χώρο. Τα χρώματα πάλι, θερμά ή ψυχρά, και οι φωτοσκιάσεις δημιουργούν κατάνυξη, ψυχική ηρεμία, χαλάρωση, θαλπωρή, φιλικότητα, αισιοδοξία αλλά και δραματικότητα, ταραχή ακόμα και ψευδαισθήσεις αν αυτά είναι επιθυμητά.

Όπου μπαίνει φως δημιουργεί ή σβήνει τη μαγεία. Πόσο μάλλον όταν είναι Χριστούγεννα. Οι μυρωδιές από τις σπιτικές λιχουδιές, τα κάλαντα, τα φωτάκια και τα χρώματα από τα λαμπερά στολίδια του δέντρου ξυπνούν γλυκά αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων, που λαχταρούμε σήμερα και σίγουρα θα προσμένουμε και στο μέλλον. Γι’ αυτό:

  • Δημιουργήστε φωτεινές γωνιές για να απολαμβάνετε τα παιχνίδια της σκιάς και του φωτός στους τοίχους.
  • Προτιμήστε φωτάκια με φωτισμό θερμού χρώματος έτσι ώστε να πετύχετε μία ατμόσφαιρα θαλπωρής.
  • Στολίστε το τραπέζι σας με συνθέσεις από «θησαυρούς» της χειμωνιάτικης φύσης – κουκουνάρια, βελανίδια, γκι, κουμαριά, αλεξανδρινά, χειμωνανθό, καρύδια και κόκκινα ή άσπρα κεριά. Μία δύο χριστουγεννιάτικες μπάλες ανάμεσά τους θα φωτίσουν ιδιαίτερα με τις αντανακλάσεις τους. Αν μάλιστα το κατασκευάσετε μόνοι σας θα έχει ιδιαίτερη αξία!

3a392d04573ee871f22b7c55187f5441

  • Βάλτε στο τζάκι ή στην εσωτερική σκάλα, αν έχετε, γιρλάντα με στολίδια ή φωτάκια που να αναβοσβήνουν χαρούμενα και διακριτικά.

37ffa64de201dc72057334d3f517d996

  • Στολίστε το δέντρο μπροστά στο παράθυρο. Με τις φωτεινές αντανακλάσεις στο τζάμι και τη συνεχόμενη διαφάνεια στον εξωτερικό χώρο υπερβαίνουμε τα όρια του εσωτερικού μας χώρου και αντίστροφα ενσωματώσουμε το εξωτερικό περιβάλλον μέσα σε αυτόν. Γι’ αυτό φωτίστε επίσης διακριτικά ένα δύο φυτά του μπαλκονιού σας, το δέντρο ή τους θάμνους της αυλής σας, την πέργκολα ή τον φράχτη σας.

Processed with VSCOcam with g3 preset

Οι εξαιρετικές τεχνολογικές καινοτομίες στις πηγές φωτός της νέας γενιάς και τα έξυπνα συστήματα ελέγχου και διαχείρισης φωτισμού δίνουν την ευκαιρία στους ειδικούς για πολύ ενδιαφέρουσες δημιουργίες, για οπτικές εμπειρίες εκφραστικότητας και αισθαντικότητας πολύτιμης σε παιδιά και μεγάλους. Η παρουσία του φωτός σε συνδυασμό με το χρώμα και την υφή των υλικών στα δομικά και στα διακοσμητικά στοιχεία του χώρου δημιουργούν μία ατμόσφαιρα εορταστική, μαγική!

Ασφαλώς από μόνα τους όλα αυτά δεν ζεσταίνουν το χώρο…. Είμαστε και εμείς! Εμείς που με το χαμόγελο, την αγάπη, την παρουσία και το μεράκι μας κάνουμε το σπίτι μας φιλόξενο. Εμείς που πλάι στον υλικό φωτισμό αναζητούμε στα Χριστούγεννα και την πνευματική φωτοχυσία.

Χρόνια Πολλά!!!

 

Κατερίνα Ζήση

Αρχιτέκτων Μηχανικός, ΜΑ Lighting Design

Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε., Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων

You May Also Like