Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο τώρα το καλοκαίρι να παρατηρείται έξαρση τροφικών δηλητηριάσεων. Ο λόγος είναι η αυξημένη θερμοκρασία και η υγρασία σε συνδυασμό με τις ελλιπείς συνθήκες συντήρησης και αποθήκευσης των τροφίμων.  Σε γενικές γραμμές:

  1. Μην αγοράζετε τρόφιμα τα οποία εκτίθενται στον ήλιο και στα έντομα.
  2. Αποφεύγετε να αγοράζετε ευαλλοίωτα τρόφιμα από πλανόδιους πωλητές.
  3. Μην αγοράζετε εμφιαλωμένα νερά τα οποία είναι εκτεθειμένα στον ήλιο. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αναπτυχθούν παθογόνα βακτήρια, όπως κλωστρίδια και ψευδομονάδα (Pseudomonas aeruginosa) καθώς και άλγη.
  4. Προσπεράστε τα τρόφιμα τα οποία φυλάσσονται σε ψυγεία που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
  5. Μην αποθηκεύετε το γάλα στα ράφια της πόρτας του ψυγείου. Κι αυτό γιατί τα ράφια στην πόρτα του ψυγείου έχουν μεγαλύτερη θερμοκρασία. Οπότε διαλέξτε κεντρικά ράφια για ένα τόσο ευπαθές τρόφιμο όπως το γάλα.
  6. Διαλέξτε τα κατεψυγμένα τρόφιμα τελευταία. Και τοποθετήστε τα πρώτα στο ψυγείο, έτσι ώστε να μην προλάβουν να αποψυχθούν.

Για τα παγωτά:

  1. Ελέγξτε το ψυγείο που φυλάσσονται. Οι πόρτες του θα πρέπει να κλείνουν ερμητικά, δεν θα πρέπει να είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και δεν θα πρέπει να έχουν σχηματιστεί παγοκρύσταλλοι στο εσωτερικό τους.
  2. Μην αγοράζετε παγωτά, που εμφανίζουν ελαττώματα, στη συσκευασία τους (παραμορφωμένες ή σχισμένες συσκευασίες κ.λπ.), διότι αυτό υποδηλώνει είτε προβλήματα στη λειτουργία του καταψύκτη, οπότε το παγωτό έχει εν μέρει αποψυχθεί και επαναψυχθεί, είτε λανθασμένους χειρισμούς στη μεταφορά, μεταχείριση και διάθεση των παγωτών στα σημεία πώλησης.
  3. Πριν αγοράσετε χύμα παγωτό, ελέγχετε την καθαριότητα του χώρου, του προσωπικού και των εργαλείων.
  4. Πριν την κατανάλωση του παγωτού, προσέχετε μήπως έχουν σχηματιστεί κρύσταλλοι στο εσωτερικό της μάζας του. Οι αποχρωματισμένες περιοχές και οι μεγάλοι κρύσταλλοι πάγου στην κύρια μάζα του παγωτού αποτελούν ένδειξη απόψυξης και επανάψυξης, γεγονός, που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων.

Για γεύματα εκτός σπιτιού και για μικρογεύματα:

  1. Επιλέγετε καταστήματα, που φαίνονται ότι εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, για την ασφάλεια των τροφίμων (καθαρά πατώματα, τοίχοι και τραπεζομάντιλα, καθαρές τουαλέτες, απουσία εντόμων και προσωπικό, με καθαρά ρούχα εργασίας ).
  1. Δεν καταναλώνετε φαγητά, που έχουν ασυνήθιστο χρώμα, μυρωδιά και γεύση.
  2. Ζητάτε πάντα, το κρέας και τα πουλερικά να είναι καλοψημένα.
  3. Δεν καταναλώνετε λαχανικά που φαίνονται ότι δεν έχουν πλυθεί καλά.
  4. Έτοιμα σάντουιτς (με αλλαντικά, τυρί, αυγά, διάφορες σαλάτες ή σάλτσες, κλπ. ) πρέπει να διατηρούνται, στο ψυγείο.
  5. Έτοιμα snacks (τυρόπιτες, πίτσες, σπανακόπιτες, κ.λπ.) πρέπει να διατηρούνται, σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60 °C, να είναι, δηλαδή, πολύ ζεστά.
  6. Σαλάτες, που διατίθενται, σε salad bar, πρέπει να διατηρούνται, υπό ψύξη και σε ειδικές προθήκες.

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

 

 

You May Also Like