Δύο πράγματα θυμάμαι από τις καλοκαιρινές διακοπές των παιδικών μου χρόνων, με τη γιαγιά μου. Το λαχταριστό γλυκό βύσσινο και την παγωμένη κανελάδα.

Η κανελάδα είναι, στην ουσία, ένα παραδοσιακό αναψυκτικό. Ένα ποτό που συνηθιζόταν στα νησιά του Αιγαίου και στις ακτές της Μικράς Ασίας. Από εκεί έφεραν και οι πρόγονοι μου τη συνταγή. Ένα ρόφημα, γλυκό και δροσιστικό, με το έντονο άρωμα της κανέλας και κυρίως οικονομικό, ιδανικό για καλοκαιρινό κέρασμα.

Έχει τη φιλοσοφία της βυσσινάδας, αφού είναι ένα σιρόπι που το αραιώνουμε με παγωμένο νερό ή σόδα. Δοκιμάστε τη και είμαι σίγουρη πως θα γίνει η καλοκαιρινή σας “εμμονή”!

 

 

Υλικά

3 κούπες νερό

6 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική

6 ξυλαράκια κανέλα

10 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα)

1, 2 φύλλα αρμπαρόριζας (προαιρετικά)

1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο, υγρό χρώμα ζαχαροπλαστικής (το βρίσκουμε σε σούπερ μάρκετ ή σε καταστήματα μπαχαρικών)

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πάρει βράση. Από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει, σταματάμε το ανακάτεμα και αφήνουμε να βράσει, με ανοιχτή κατσαρόλα, για περίπου δέκα λεπτά, με ένα τέταρτο. Μετά από τα 15 λεπτά, προσθέτουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύουμε καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Πρέπει να προκύψει ένα πηχτό σιρόπι. Όταν κρυώσει καλά, σουρώνουμε το σιρόπι, για να αφαιρεθούν οι κανέλες, τα γαρύφαλλα και η αρμπαρόριζα και το τοποθετούμε σε μπουκάλι, το οποίο διατηρούμε στο ψυγείο. Πίνεται όπως η βυσσινάδα. Αραιώνουμε το σιρόπι, σε ποτήρι, σε αναλογία, περίπου 1/3 ή 1/4 με κρύο νερό και παγάκια. Επίσης, αντί για νερό, μπορούμε να αραιώσουμε με κρύα σόδα.

Στην υγειά σας!

Γεωργία Χατζοπούλου,

Cooking Lover

Clothes : Klip_shop Volos

Place : Farine Cafe Boulangerie

You May Also Like