Ποιος είπε πως ένα μικρό σπίτι δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερο και πιο λειτουργικό; Δεν χρειάζονται μεγάλες αλλαγές με πολλά χρήματα για να το καταφέρετε αλλά μικρές και οικονομικές που θα δώσουν στο χώρο σας οπτική άνεση.

  • Βάψτε τους τοίχους σας σε ανοιχτούς χρωματισμούς. Τα φωτεινά χρώματα κάνουν ένα δωμάτιο να φαίνεται πιο μεγάλο. Για να γίνει πιο ενδιαφέρον ο χώρος σας μπορείτε να τον βάψετε με χρώμα με διαφορετικούς τόνους. Το λευκό ταβάνι κάνει τον χώρο να φαίνεται πιο ψηλός. Σε τοίχους χωρίς ανοίγματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μία πιο σκούρα απόχρωση, με τον τρόπο αυτό κάνετε το χώρο να φαίνεται πιο μεγάλος.

  • Χρησιμοποιήστε καθρέφτες ή πίνακες με προοπτική. Οι καθρέφτες δημιουργούν αντανακλάσεις και αυτές είναι που θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε. Τοποθετήστε πολλούς θα καθρέφτες σε διαφορετικά μεγέθη και σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους, έτσι θα κάνετε το δωμάτιο σας να φαίνεται μεγαλύτερο. Αν απέναντι ακριβώς από τον τοίχο που τους τοποθετήσατε υπάρχει παράθυρο ακόμα καλύτερα! Οι αντανακλάσεις αλλά και το παιχνίδισμα με το φως, κάνουν το δωμάτιο να επεκτείνεται και στον εξωτερικό χώρο. Αν πάλι δεν συμπαθείτε ιδιαίτερα τους καθρέφτες αλλά αγαπάτε την τέχνη, μπορείτε να βάλετε στο χώρο σας ένα πίνακα με προοπτική. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται η αίσθηση του βάθους.

  • Βάλτε έπιπλα ανάλογα με το μέγεθος του χώρου σας. Προτιμήστε έπιπλα με μικρό όγκο και με διαφάνειες, όπως ένα τραπεζάκι με γυάλινη επιφάνεια. Έτσι θα κάνετε το χώρο σας να φαίνεται πολύ μεγαλύτερος. Μη «μπουκώσετε» το χώρο σας με πολλά κομμάτια. Προτιμήστε λιτές γραμμές στα έπιπλά σας, με ανοιχτόχρωμα χρώματα. Μην ξεχνάτε ότι ανάμεσα από τα έπιπλα σας χρειάζεται να υπάρχει μία άνετη ροή κυκλοφορίας, έτσι θα κινήστε ελεύθερα χωρίς περιορισμούς.

  • Πτυσσόμενα έπιπλα ή ακόμα και πολυχρηστικά. Σε πολλούς χώρος όπως η κουζίνα ή τα υπνοδωμάτια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πτυσσόμενα έπιπλα ή πολυχρηστικά που θα σας εξοικονομήσουν χώρο.

  • Εκμεταλλευτείτε όλους τους χώρους για αποθήκευση. Έπιπλα με αποθηκευτικούς χώρους όπως καναπέδες, βιβλιοθήκες ως το ταβάνι…. Ένα μικρό αλλά τακτοποιημένο σπίτι φαίνεται πάντα μεγαλύτερο.

  • Φυσικό φως. Είναι από τα σημαντικότερα tips για να φαίνεται ένα σπίτι πιο μεγάλο. Αφήστε το φυσικό φως να μπει στο σπίτι σας και αποχωριστείτε τις βαριές κουρτίνες! Όσο αφορά τον τεχνητό φωτισμό, προσέξτε το φως του λαμπτήρα που θα επιλέξετε. Αποφύγετε το κίτρινο χρώμα και δώστε βάση σε λαμπτήρες με έντονο φωτισμό.

 

Κατερίνα Ζήση

Αρχιτέκτων Μηχανικός, ΜΑ Lighting Design

Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε., Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων

Photo credits: TheodorMargaritis

Make up : Elena Tzogiou

Clothes : Klip_shop Volos

You May Also Like