Είναι φορές που αισθάνεστε ότι η αρέσκεια και η αδυναμία σας για γλυκές και αλμυρές λιχουδιές σας «τραβάνε» πίσω; Τα καλά νέα είναι ότι με λίγες μικρές αλλαγές στις διατροφικές και μαγειρικές συνήθειες μπορείτε να «χτίσετε» ένα έξυπνο και υγιεινό πιάτο διατροφής και να μειώσετε τον κίνδυνο για αρτηριακή υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη.
- Καταναλώστε λιγότερα τρόφιμα πλούσια σε «βλαβερά» λιπαρά
- Διαλέξτε άπαχα μέρη του μοσχαριού (σπάλα, νουά), του χοιρινού (ψαρονέφρι), του κοτόπουλου και αποφύγετε επεξεργασμένα κρεατοσκευάσματα όπως αλλαντικά και κονσερβοποιημένα κρέατα.
- Ψήστε στη σχάρα και στο φούρνο, βράστε και χρησιμοποιήστε ατμομάγειρα αντί για να τηγανίσετε.
- Μαγειρέψτε χρησιμοποιώντας υγιεινά έλαια όπως το ελαιόλαδο και αποφύγετε να χρησιμοποιείτε μερικώς υδρογονωμένα λίπη και βούτυρο.
- Επιλέξτε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.
- Επιλέξτε τρόφιμα και ποτά με ελάχιστη ή καθόλου πρόσθετη ζάχαρη
- Επιλέξτε νερό, και μόνο νερό όταν διψάτε, ενώ όταν θέλετε να πιείτε κάτι καταναλώστε άπαχο γάλα και 100% φυσικούς χυμούς με μέτρο.
- Για επιπλέον γεύση προσθέστε λεμόνι, λάιμ, αγγούρι, φρούτα σε απλό ή ανθρακούχο νερό.
- Επιλέξτε φρέσκα φρούτα ως επιδόρπια αντί για γλυκά ή αρτοπαρασκευάσματα.
- Αγοράστε τρόφιμα που δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα (αναγνωρίστε τα από την διατροφική ετικέτα)
- Μειώστε το αλάτι
- Αντί για αλάτι χρησιμοποιείστε βότανα και μπαχαρικά για να δώσετε γεύση στο φαγητό.
- Μην προσθέτετε αλάτι όταν μαγειρεύετε ζυμαρικά, ρύζι και λαχανικά
- Διαβάστε την διατροφική ετικέτα και συγκρίνετε την περιεκτικότητα σε Νάτριο υψηλών σε νάτριο προϊόντων όπως κονσερβοποιημένων τροφίμων και έτοιμων dressings.
Για περισσότερες πληροφορίες και προτάσεις σχετικά με αλλαγές στον τρόπο διατροφής και καθιέρωση ενός υγιεινού πλάνου διατροφής συμβουλευτείτε έναν Διαιτολόγο- Διατροφολόγο (πτυχιούχο- με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος). Καλή μας χρονιά με Υγεία!
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc