Flat white
Τον μπερδεύουν με τον cappuccino και τον latte, όμως, είναι ένας διαφορετικός καφές. Ο flat white ξεκίνησε από το μακρινό Σίδνεϋ της Αυστραλίας κάπου στα μέσα στης δεκαετίας του ’80. Μιλάμε για ένα ρόφημα καφέ με διπλή δόση espresso ristretto και ελάχιστα διογκωμένο αφρόγαλα. Σερβίρεται σε κούπα μεσαίου μεγέθους και το γάλα αναμιγνύεται από την αρχή με τον καφέ, πράγμα που είναι και η βασική του διαφορά από τον cappuccino όπου υπάρχει εμφανής διαχωρισμός του καφέ από το γάλα. To «free pour» του γάλακτος, όπως λέγεται, είναι αυτό που επιτρέπει στον barista να «σχεδιάσει» πάνω στην επιφάνεια του καφέ και να κάνει το λεγόμενο latte art. Ο flat white έχει έντονο χαρακτήρα και επιτρέπει στα γευστικά χαρακτηριστικά του espresso να είναι ευδιάκριτα και να μην «σκεπάζονται» από το γάλα. Υπάρχει φυσικά και η κρύα μορφή του, αλλά κατά κανόνα θα τον συναντήσετε ζεστό.
Cold brew
Είναι μια μέθοδος παρασκευής κρύου καφέ φίλτρου και όχι η κρύα εκδοχή του. Για να παρασκευαστεί ο cold brew, ο καφές «μουλιάζει» σε νερό θερμοκρασίας δωματίου ή κρύο από 8 έως 12 ώρες. H παραμονή του καφέ στο νερό είναι αυτή που θα καθορίσει την τελική ένταση του ροφήματος. Στη συνέχεια, το μείγμα αυτό του καφέ και του νερού φιλτράρεται και διατηρείται για 3 με 4 μέρες περίπου στο ψυγείο. Υπάρχει και άλλη μια εκδοχή παρασκευής του cold brew αυτή με το cold drip tower. Σε αυτή τη μέθοδο το νερό τοποθετείται στο πάνω μέρος του πύργου και πολύ πολύ αργά, μέσω ενός σταγονόμετρου καταβρέχει τον καφέ. Το τελικό αποτέλεσμα συλλέγεται στη βάση. Ο cold brew έχει γεμάτο σώμα, μέτριες έως καθόλου οξύτητες, είναι γλυκός και πλούσιος σε αρώματα και γεύση.
Nitro Cold Brew
Στο συγκεκριμένο ρόφημα ο cold brew που είδαμε παραπάνω συνδυάζεται με άζωτο και δίνει ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα. Η διαδικασία είναι σχεδόν ίδια μόνο που όταν ο καφές έχει εκχυλιστεί και φιλτραριστεί, αποθηκεύεται σε αυτόκλειστα δοχεία όπου προστίθεται άζωτο με πίεση. Τον βλέπουμε να σερβίρεται, όπως οι μπύρες draft και η αλήθεια είναι ότι φέρνει στην όψη λίγο σε αυτές, λόγω του αφρού που σχηματίζεται από το άζωτο. Ο καφές αυτός έχει γλυκά χαρακτηριστικά και συνήθως έντονη τη γεύση της σοκολάτας και της καραμέλας.
Iced brew
Έτσι ονομάζεται ο καφές φίλτρου που εκχυλίζεται πάνω σε πάγο. Πιο συγκεκριμένα για να παρασκευάσουμε έναν iced brew χρησιμοποιούμε τη μισή ποσότητα νερού σε ζεστή θερμοκρασία, όπως δηλαδή θα κάναμε για να παρασκευάσουμε έναν καφέ φίλτρου και την άλλη μισή σε πάγο. Έτσι, ενώ ο καφές μας φιλτράρεται, εκχυλίζεται ταυτόχρονα πάνω στον πάγο. Η μέθοδος αυτή μας δίνει έναν μέτριο σε οξύτητες καφέ, με πολλά αρώματα και γεμάτη γεύση.
Espresso tonic
Εμφανίστηκε πριν από λίγα χρόνια και όπως λέει και τ’ όνομά του, ο καφές espresso συνδυάζεται με το γνωστό μας ανθρακούχο tonic. Αποτέλεσμα; Ένα ρόφημα αρκετά δροσερό και απολαυστικό, με παιχνιδιάρικο χαρακτήρα, που προτιμάται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.Ο τρόπος παρασκευής του είναι πανεύκολος, αφού στην ουσία φτιάχνουμε έναν espresso που τον ρίχνουμε σε ένα ποτήρι με πάγο και tonic. Αν θέλουμε να δώσουμε περισσότερη ένταση καφέ στο ρόφημά μας τότε μπορούμε είτε να χρησιμοποιήσουμε διπλή δόση espresso, είτε όπως κάνουν σε μερικές καφετέριες να φτιάξουμε ένα απόσταγμα espresso πράγμα πιο δύσκολο και απαιτητικό.