Στο κέντρο της Ρουμανίας, στην Τρανσυλβανία, στέκει αγέρωχο ένα υψηλής αισθητικής κάστρο που έχει άμεσα συνδέσει το όνομά του με τον μύθο του Κόμη Δράκουλα και το οποίο προσεγγίζει εκατομμύρια τολμηρούς τουρίστες κάθε χρόνο που καταφτάνουν στο Μπραν επιθυμώντας να νιώσουν τη «μαγεία του παραμυθιού».

Η φήμη του Μπραν έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον πλανήτη, χωρίς ωστόσο κανείς να μπορεί να πει με σιγουριά αν είναι το συγκεκριμένο αυτό κάστρο που ενέπνευσε τον Μπραμ Στόκερ για τον χαρακτήρα του Βλαντ Τσέπες. Ένας αστικός μύθος των Ρουμάνων, πάντως, αναφέρει πως η κατοικία του Κόμη Δράκουλα βρίσκεται στην περιοχή Ποϊενάρι, σε μια δύσβατη τοποθεσία της Ρουμανίας, η οποία όμως δεν έχει την τύχη να έχει τον τουρισμό του Μπραν.

Η συμβουλή μου είναι να κλείσεις μέσω της γνωστής εφαρμογής μια ημερήσια εκδρομή στο Κάστρο του Μπραν ώστε να μεταβείς άνετα και στην ώρα σου γιατί η εθνική οδός αρκετά συχνά ¨φρακάρει¨ και σχηματίζονται ουρές αυτοκινήτων κάτι που εάν επιλέξεις να νοικιάσεις αμάξι θα το μετανιώσεις πικρά!

Φτάνοντας στο μικρό χωριό, κατευθείαν θα μπεις στο κλίμα και θα ταξιδέψεις στις ιστορίες και στις ταινίες που έχεις δει. Η γοτθική αρχιτεκτονική σε βάζει για τα καλά στο πνεύμα ενώ ήδη από την πρώτη βόλτα θα καταλάβεις πως το χωριό ζει και αναπνέει από τον μύθο του Δράκουλα, σε κάθε γωνιά και σε κάθε πλατεία διαθέτουν προς πώληση ότι μπορείς να φανταστείς που σχετίζεται γενικά με τα βαμπίρ και αγγίζει τα όρια του κιτς!

Λίγο πριν το μεγάλο πάρκινγκ για την είσοδο του κάστρου στα δεξιά θα βρεις το καλύτερό burger που φάγαμε ever!

Η καντίνα αυτή ξεχωρίζει για το χειροποίητο μπιφτέκι της και τις μοναδικές πατάτες της!

Εάν βρεθείς εκεί , δοκίμασε το και θα με θυμηθείς … οικονομικό, χορταστικό και το επιλέγουν οι ντόπιοι!

Τι άλλο θες;

Σε ξεχωριστή αίθουσα του Κάστρου του Μπραν, υπάρχει μια έκθεση ειδών βασανισμού, που δεν αξίζει και τόσο να δεις. Δίπλα στο κάστρο υπάρχει ένα τουριστικό μαγαζί, από το οποίο θα προμηθευτείς άκρως πρωτότυπα σουβενίρ. Αν θελήσεις να βιώσεις την εμπειρία ολοκληρωμένα, γευμάτισε στο εστιατόριο του κάστρου. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ξέρεις πως οι τιμές είναι λίγο… τσουχτερές -αν όχι απαγορευτικές- σε σχέση με όσα θα συναντήσεις στη Ρουμανία.

 

Σε ό,τι αφορά στο εστιατόριο, έχε στο μυαλό σου πως θα πρέπει να κλείσεις τραπέζι λίγες ώρες πριν για να μην αντιμετωπίσεις πρόβλημα.

Το απλό εισιτήριο του κάστρου έχει αντίτιμο 8,50€, ενώ αν επιλέξεις bonus την ξενάγηση θα πρέπει να πληρώσεις 25,00€.

Η ξενάγηση είναι στα αγγλικά, διαρκεί μία ώρα και θα απαντήσει σε πολλά από τα ερωτήματα που θα γεννηθούν κατά την παραμονή σου στο περίφημο Κάστρο του Κόμη Δράκουλα αλλά πίστεψε δεν αξίζει να τα δώσεις καθώς αυτά που θα δεις στο εσωτερικό του κάστρου δεν έχουν καμία σχέση με τον Κόμη Δράκουλα(γιατί δεν έζησε ποτέ εκεί http://Κάστρο Μπράν).

*Βέβαια αυτό που σε συμβουλεύω είναι να κλείσεις από πριν online τα εισιτήρια σου γιατί πίστεψε με στα εκδοτήρια θα βρεις τεράστια ούρα και εάν έχεις περιορισμένο χρόνο θα πρέπει να την παρακάμψεις!

Αν επιλέξεις το χωριό Μπραν και για τη διαμονή σου, θα βρεις αρκετά Airbnb καταλύματα γύρω από το Κάστρο του Κόμη Δράκουλα, αλλά καλό θα ήταν να προτιμήσεις εκείνα που είναι λίγο πιο μακριά από αυτό και έχουν θέα. Εξάλλου, τη νύχτα το κάστρο φωτίζεται μαγικά και φαίνεται από πολύ μακριά, προκαλώντας δέος στους επισκέπτες.

Αν δεν είχες ποτέ μέχρι σήμερα σκεφτεί να επισκεφτείς τη Ρουμανία, τώρα βρήκες έναν πολύ καλό λόγο για να το κάνεις.

Εμείς πήγαμε, την λατρέψαμε και μάλλον θα ξαναπάμε!

Η εμπειρία σίγουρα θα σου μείνει αξέχαστη.

Καλά μας ταξίδια..

Φωτογραφίες

Εύη Ράπτη

 

You May Also Like