Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια εβδομαδιαία πλύση δεν αρκεί για να διατηρείτε πραγματικά καθαρές και ασφαλείς για χρήση τις πετσέτες του λουτρού.
«Τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται στις χρησιμοποιημένες και υγρές πετσέτες περισσότερο από κάθε άλλο μέρος του μπάνιου σας, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να βάλετε καλά στο νου σας», λέει ο Dr. Philip Tierno, κλινικός καθηγητής παθολογίας και μικροβιολογίας στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, τονίζοντας: «Ειδικά εάν αυτές οι πετσέτες είναι κοινής -οικογενειακής- χρήσης, κινδυνεύτε όλοι να κολλήσετε μικρόβια και μύκητες, πολλαπλασιαζόμενα επί των μελών που τις χρησιμοποιούν».

Μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής τον Dr. Chuck Gerba, καθηγητή μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, διαπίστωσε ότι οι χρησιμοποιημένες πετσέτες χεριών και σώματος έχουν 1.000 φορές περισσότερα κολοβακτηρίδια (τα οποία μπορεί να προκαλέσουν διάρροια έως και δηλητηρίαση), καθώς οι πετσέτες εγκλωβίζουν την υγρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας στα βακτήρια να επιβιώσουν, να πολλαπλασιαστούν με γεωμετρική πρόοδο, και, φυσικά, να μεταδοθούν πανεύκολα από τον έναν άνθρωπο στον άλλο.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα χειρότερα σενάρια είναι η μόλυνση του εντερικού συστήματος και η γενικευμένη ακμή σε όλο το σώμα. «Αυτά τα μικροσκοπικά σπασίματα στο δέρμα σας, τα οποία είναι πολύ μικρά για να παρατηρήσετε διά γυμνού οφθαλμού, δίνουν στα βακτήρια μια είσοδο για να μπουν στο σώμα μετά από τη χρήση μιας πολυχρησιμοποιημένης πετσέτας μπάνιου, αυξάνοντας το ρίσκο για μια σειρά από επικίνδυνες μικροβιολογικές ασθένειες και σοβαρές δερματικές παθήσεις», σημειώνει στην αναφορά του ο Dr. Gerba.

Ο Dr. Tierno, επισημαίνει: «Ακόμη και εάν πλένετε τις πετσέτες σας συστηματικά, η πιθανότητα να κολλήσετε κάποιο μικρόβιο είναι μεγάλη, εφόσον μοιράζεστε τις πετσέτες μπάνιου ή χεριών με άλλα άτομα στο σπίτι».
Ο καθηγητής συστήνει να αυξήσετε τη συχνότητα πλυσίματος των πετσετών από μια φορά την εβδομάδα σε τρεις ή τέσσερεις, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει τη μεγάλη σημασία της αφύγρανσης των πετσετών μετά από κάθε χρήση. «Απλώστε την σε καθαρό αέρα όχι διπλωμένη αλλά σε όλη της την έκταση, ή, καλύτερα, επιλέξτε μια θερμαινόμενη κρεμάστρα εντός σπιτιού –η οποία όχι μόνο επιταχύνει το χρόνο στεγνώματος, αλλά σκοτώνει και το μεγαλύτερο ποσοστό των μικροβίων λόγων της θερμότητας».

Επίσης, όταν τις βάζετε στο πλυντήριο θυμηθείτε αυτό: Η ελάχιστη θερμοκρασία που απαιτείται για να σκοτωθούν τα βλαβερά μικρόβια και τα ανθεκτικά κολοβακτηρίδια είναι οι 60 βαθμοί Κελσίου, ενώ είναι σκόπιμο να προσθέτετε λευκαντικό πλύσης με χλώριο, επειδή έτσι καταστρέφεται το 99,9% των παθογόνων οργανισμών, συγκριτικά με το 92% ενός συνηθισμένου απορρυπαντικού.

You May Also Like