Δικαίως κανείς θα χαρακτήριζε το καλοκαίρι ως την εποχή των φρούτων, αφού υπάρχει πληθώρα από αυτά. Λόγω της μεγάλης τους ποικιλίας μας προσφέρουν και μεγάλη ποικιλία σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενώ όλα αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών που ρυθμίζουν το σάκχαρο του αίματος, μειώνουν την χοληστερόλη και ευθύνονται για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

  1. Κεράσι: Ένα κεράσι αποδίδει 4 θερμίδες. Τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων φυτοστερολών οδηγεί στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, αυξάνουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού προς τις ασθένειες, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν, ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες, ενάντια σε φλεγμονές και λοιμώξεις . Μία έρευνα σχετικά με τη θεραπευτική αξία των κερασιών υποστηρίζει ότι ο χυμός τους αποτελεί ένα ισχυρό αντιβακτηριακό παράγοντα ενάντια στην τερηδόνα των δοντιών. Άλλη μια σημαντική δράση των κερασιών είναι η εξής: Μειώνουν αισθητά την πνευματική κόπωση, και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τους μαθητές σε περιόδους εξετάσεων, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όπου υπάρχουν σε αφθονία. Ενδείκνυνται στην αναιμία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο. Επίσης, είναι πολύτιμα και σε αυτούς που ακολουθούν μια δίαιτα αδυνατίσματος, γιατί οι υδατάνθρακες, που περιέχουν, ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να προσδίδουν πολλές θερμίδες. Τέλος, τα κεράσια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κάποιες φυτικές χημικές ουσίες που ονομάζονται ανθοκυανίνες οι οποίες τους δίνουν και το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Η σημαντικότερη δράση των ανθοκυανινών είναι η εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες προκαλούν γήρανση των κυττάρων και ενοχοποιούνται για καρκινογένεση.

2.Βερίκοκο: Πλούσιο σε βιταμίνες Α, C βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και σε ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο. Το μεγάλο διατροφικό ατού του βερίκοκου είναι το β- καροτένιο., πρόδρομη μορφή της βιταμίνης Α. Από εργαστηριακές δοκιμές έχει φανεί η μεγάλη επίδραση του β- καροτενίου ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα και του δέρματος. Το βερίκοκο θεωρείται η ιδανική τροφή για τους πρώην καπνιστές, αφού το β- καροτένιο μειώνει τις άδηλες καρκινικές αλλοιώσεις του καπνίσματος. Συν τοις άλλοις, το β- καροτένιο βοηθά στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μέσω της παραγωγή των φονικών Τα- λεμφοκυττάρων, που επιτίθενται κυρίως σε ιούς και σε βακτήρια.

3.Ροδάκινο: ανεξαρτήτως του είδους του (κοινό ροδάκινο, νεκταρίνι, λευκόσαρκο ροδάκινο, γιαρμάς) το ροδάκινο αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C. Η βιταμίνη C αποτελεί μια πολύ σημαντική βιταμίνη με αντιοξειδωτικό ρόλο (δέσμευση ελευθέρων ριζών οξυγόνου που προκαλούν γήρανση των κυττάρων, αυξάνουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης που αποτελεί το υπόστρωμα για αθηρωματική πλάκα και έχουν μεταλλαξιογόνο δράση). Αποτελεί παράλληλα καλή πηγή νερού, αφού σχεδόν το 90% του φρούτου αποτελείται από νερό. Επιπλέον, το ροδάκινο και λόγω του νερού και λόγω των φυτικών ινών που περιέχει προκαλεί κορεσμό, επομένως είναι κατάλληλο για όποιον επιθυμεί να χάσει βάρος.

4.Βανίλια ή σανταρόζα: αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμινών Α και C ενώ περιέχουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο. Παράλληλα περιέχουν φλαβονοειδή τα οποία αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά. (αυτό φαίνεται από το χρώμα τους. Φρούτα με σκούρο κόκκινο- μωβ χρώμα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή).

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

You May Also Like