Λίγο πολύ όλοι θα θέλαμε ένα δικό μας, μικρό ή μεγάλο χώρο, όπου να μπορούμε να διαβάζουμε και να δουλεύουμε στο σπίτι πιο οργανωμένα. Είναι όμως πλεονέκτημα των μεγάλων σπιτιών ένας τέτοιος χώρος και σπατάλη τετραγωνικών σε βάρος της οικογένειας ή μπορούμε να τον δημιουργήσουμε και στα μικρότερα σπίτια, χωρίς να επιβαρύνει τους υπόλοιπους αλλά διατηρώντας την ηρεμία σε αυτόν που θα δουλεύει εκεί;

Ανεκμετάλλευτοι χώροι του σπιτιού σας, όπως το χωλ, η εσοχή μίας ντουλάπας που δεν χρησιμοποιείται, το κάτω μέρος μίας σκάλας, μπορούν αν δημιουργήσουν μία φιλική και ήρεμη γωνία για τη δημιουργία του γραφείου σας. Βασικό στοιχείο για ένα γραφείο είναι να καταφέρετε να δημιουργήσετε μία γωνία απομόνωσης είτε ο χώρος αυτός είναι μικρός, όπως είπαμε παραπάνω, είτε είναι ολόκληρο δωμάτιο γραφείου -ξενώνα.

 

Ποια είναι όμως τα βασικά στοιχεία για να κάνουν έναν τέτοιο χώρο ιδιαίτερο και δημιουργικό;

  • Επιλέξτε με προσοχή το γραφείο σας. Είναι ίσως το σημαντικότερο κομμάτι για το χώρο αυτό, ειδικά αν οι διαστάσεις του χώρου σας είναι περιορισμένες. Μην επιλέξετε μεγάλα σε μέγεθος έπιπλα που θα περιορίζουν το χώρο σας. Σε κάποιες περιπτώσεις θα δείτε πως ίσως θα πρέπει να γίνει ειδική παραγγελία ώστε να ταιριάζει ακριβώς.

  • Αν είναι μικρός ο χώρος που θα φτιάξετε το γραφείο σας και στην ουσία το έπιπλο ακουμπάει στον τοίχο, προσθέστε μία ταπετσαρία ή ακόμα και βάψτε τον με την ειδικά μαύρη μπογιά για να τον μετατρέψετε απευθείας σε πίνακα ανακοινώσεων, ώστε να σας δίνει την ψευδαίσθηση ότι είστε σε μεγαλύτερο και διαφορετικό δωμάτιο. Σε αντίθετη περίπτωση επιλέξτε χρώματα πιο απαλά, ειδικά αν θα περνάτε αρκετές ώρες στο χώρο αυτό, ώστε να σας ξεκουράζουν.

 

  • Βάλτε ράφια. Έτσι ο χώρος σας θα είναι πιο καλά οργανωμένος και όλα τα πράγματα που χρειάζεστε θα είναι «μπροστά στα μάτια σας».

  • Να θυμάστε ότι τα λιγότερα αντικείμενα είναι το καλύτερο. Μην έχετε πολλά αντικείμενα στο χώρο αυτό, θα σας αποσπούν την προσοχή σας.
  • Το φως είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία του χώρου αυτού. Το φως είναι από τους παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχολογία μας. Στην περίπτωση που έχετε έναν κατεξοχήν χώρο γραφείου στο σπίτι σας, επιλέξτε έναν χώρο με πλούσιο φυσικό φωτισμό. Αν όμως δεν έχετε ένα τέτοιο χώρο, υπάρχει λύση; Όσο αφορά τον τεχνητό φωτισμό επιλέξτε η πηγή του φωτός να βρίσκεται μπροστά σας, σε αντίθετη περίπτωση θα έχει αντανακλάσεις και σκιάσεις στο επίπεδο εργασίας. Έχετε στο μυαλό σας ότι είναι σημαντικό να έχετε έντονο φωτισμό, διότι σας κρατάει συγκεντρωμένους και σε εγρήγορση.

 

 

Κατερίνα Ζήση

Αρχιτέκτων Μηχανικός, ΜΑ Lighting Design

Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε., Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων

 

 

 

 

 

 

 

 

You May Also Like