Σίγουρα μία διαφορετική βασιλόπιτα απ’ ότι έχετε δοκιμάσει μέχρι σήμερα. Συνήθως οι βασιλόπιτες που ετοιμάζουμε ή αγοράζουμε την πρωτοχρονιά , είναι σε μορφή κέικ ή τσουρεκιού. Η συνταγή όμως ,που σας παρουσιάζω δεν είναι τίποτα από τα δύο. Μάλλον θυμίζει μπακλαβά. Είναι η συνταγή που για πολλά χρόνια έκανε η γιαγιά της μαμάς μου και στη συνέχεια η δική μου γιαγιά. Είναι μία συνταγή που ταξίδεψε από το Λιβίσι της Μικράς Ασίας, θυμίζοντας στην οικογένεια μου γεύσεις, μυρωδιές, στιγμές.

Σας τη χαρίζω με αγάπη. Καλή και γλυκιά Χρονιά!

ΥΛΙΚΑ  (για ένα ταψί διαμέτρου περίπου 30 εκατοστών)

μισό κιλό φύλλο Βηρυτού

150 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα & χοντροαλεσμένα

100 γρ καρύδια χοντροαλεσμένα

100 γρ αποξηραμένα σύκα ψιλοκομμένα

250 γρ ζάχαρη καστανή

300 γρ αιγοπρόβειο βούτυρο λιωμένο

1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1/3 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σε σκόνη

1/3 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 κρόκο αυγού

1 κουταλιά της σούπας σουσάμι για το στόλισμα

1 μικρό νόμισμα ,πλυμένο & τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς ,στις αντιστάσεις πάνω κάτω. Αναμιγνύουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια με τη ζάχαρη, την κανέλα, το μαχλέπι, το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί με πινέλο.

Στρώνουμε δύο βουτυρωμένα φύλλα, χωρίς να κάνουν “ζάρες”. Συνεχίζουμε στρώνοντας ,εναλλάξ,  “πατσαβουριασμένα” βουτυρωμένα φύλλα και από το μίγμα με τα αμύγδαλα και τα καρύδια. Δηλαδή, τσαλακωμένο φύλλο, βούτυρο, μίγμα αμυγδάλων, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Η τελευταία στρώση θα πρέπει να είναι φύλλο με βούτυρο. Κάπου ανάμεσα στα τσαλακωμένα φύλλα, τοποθετούμε το νόμισμα – φλουρί. Χαράζουμε σε τρίγωνα κομμάτια. Αλείφουμε με το πινέλο ,την επιφάνεια, με τον κρόκο και πασπαλίζουμε το σουσάμι. Βάζουμε την βασιλόπιτα στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου μία ώρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Σερβίρεται χλιαρή ή κρύα.

Καλή επιτυχία!

Γεωργία Χατζοπούλου,

Cooking Lover

 

You May Also Like