Η διαδικασία απώλειας βάρους χρειάζεται σίγουρα ισχυρή θέληση. Είναι μία προσπάθεια που μοιάζει περισσότερο με μαραθώνιο παρά με κατοστάρι. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή, κίνητρο, ανατροφοδότηση, στόχους, αλλά και αλλαγή της συμπεριφοράς. Σε όλα αυτά φυσικά θα βοηθήσει ένας καταρτισμένος διαιτολόγος- διατροφολόγος. Τι μπορείτε όμως να κάνετε μόνοι σας; Η δύναμη της θέλησης για απώλεια βάρους από μόνη της πολλές φορές δεν φτάνει. Ακολουθούν κάποια τρικ που βασίζονται στην επιστήμη της ψυχολογίας και αποδεικνύεται μέσα από μελέτες ότι δίνουν αποτέλεσμα έτσι ώστε από μόνοι σας να τρώτε πιο υγιεινά και λιγότερο.

  1. Τοποθετήστε τα υγιεινά τρόφιμα σε ορατό και εύκολα προσβάσιμο σημείο. Τα φρούτα και τα λαχανικά καλό είναι να τοποθετούνται στο ψυγείο στο ύψος των ματιών, έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας όταν το ανοίγει (μια συνήθεια που την κάνουμε μηχανικά συνέχεια) να τα επιλέγει. Ναι, το ξέρω ότι για λόγους υγιεινής θα πρέπει να τοποθετούνται στις φρουτολεκάνες. Παρόλα αυτά, αντί να τα «κρύβετε» όλα εκεί, τοποθετήστε και στα ράφια κάποια από αυτά, πλυμένα και έτοιμα για κατανάλωση.
  2. Μην έχετε «ανθυγιεινά τρόφιμα» συνεχώς διαθέσιμα. Τι εννοώ: δεν είναι ανάγκη να έχετε στα ντουλάπια σας σνακ πλούσια σε ζάχαρη και λίπος (πατατάκια, αλατισμένους ξηρούς καρπούς, γλυκίσματα). Εάν τα ντουλάπια και το ψυγείο σας είναι άδεια από αυτά, τότε θα καταναλώσετε ένα πιο υγιεινό τρόφιμο, αλλά και θα μπείτε πιο δύσκολα στη διαδικασία να βγείτε από το σπίτι και να τα αναζητήσετε.
  3. Χρησιμοποιείστε ελαφριά πιάτα. Οι μελέτες δείχνουν ότι στα βαρύτερα πιάτα έχουμε την τάση να τοποθετούμε παραπάνω ποσότητα τροφίμων.
  4. Χρησιμοποιείστε μικρότερης διαμέτρου πιάτα. Ένα μικρότερο πιάτο στο μάτι δείχνει γεμάτο με λιγότερη ποσότητα. Σκεφτείτε ότι «πρώτα χορταίνει το μάτι…»
  5. Κόψτε τα τρόφιμα σε μικρότερα τεμάχια. Με τον τρόπο αυτό νιώθετε ότι φάγατε περισσότερο και είναι ώρα να σταματήσετε, ενώ στην πραγματικότητα καταναλώνετε λιγότερο.
  6. Μην απασχολείστε με «οθόνες» ενώ τρώτε. Γενικά την ώρα του φαγητού η προσοχή σας θα πρέπει να μην αποσπάται και να είστε επικεντρωμένοι στη διαδικασία του γεύματος. Εάν η προσοχή σας αποσπασθεί, τότε θα καταναλώσετε και παραπάνω ποσότητα. Οπότε την ώρα του φαγητού, μακριά από τηλεόραση, κινητό, τάμπλετ, υπολογιστή, αλλά και εφημερίδες και περιοδικά.
  7. Μην καταναλώνετε τρόφιμα μαζί με θρίλερ ή ταινίες δράσης. Ναι, καλά ακούσατε. Οι ταινίες που αυξάνουν την αδρεναλίνη μας κάνουν να τρώμε μηχανικά περισσότερη ποσότητα, οπότε προσοχή.
  8. Μην πηγαίνετε για ψώνια νηστικοί. Όταν ψωνίζετε ενώ πεινάτε, τότε θα αγοράσετε και μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων από όσες χρειάζονται ή και τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά τα οποία θα κληθείτε αργότερα να καταναλώσετε. Σκεφτείτε πόσες φορές έχετε ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ ενώ πεινάτε ένα τρόφιμο το οποίο μέχρι να πάτε στο ταμείο το έχετε καταναλώσει. Παρόλα αυτά, εάν χρειαστεί να πάτε για ψώνια νηστικοί, τότε φροντίστε να ψωνίζετε με λίστα. Υπάρχουν λίγες πιθανότητες να ξεφύγετε από αυτή.
  9. Μην στερείστε! το μυστικό είναι να καταναλώνετε τα πάντα με μέτρο, δηλαδή στη σωστή ποσότητα και συχνότητα. Εάν αισθάνεστε στέρηση, τότε οι πιθανότητες να τσιμπολογήσετε κάτι «ανθυγιεινό» είναι πολύ περισσότερες. Το βλέπουμε και στην καθημερινή μας πρακτική εμείς οι διαιτολόγοι. Εάν στερήσουμε λ.χ. τον διαιτώμενο από τα γλυκά, τότε θα τα καταναλώσει, εάν όμως του δώσουμε την ευκαιρία να υπάρχει ένα όριο γλυκών την εβδομάδα, τότε θα διαπιστώσουμε ότι δεν θα τα καταναλώσει ή θα καταναλώσει πολύ μικρότερη ποσότητα.

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc      

You May Also Like