Οι γιορτές ,σχεδόν, τελείωσαν και τα σπίτια μας είναι ,σίγουρα, γεμάτα γλυκά! Αυτά που ετοιμάσαμε εμείς, αυτά που μας έφεραν σαν δώρα. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, σιροπιαστά. Η όρεξη μας όμως για τα ίδια και τα ίδια στέρεψε και όσο για να τα πετάξουμε…ούτε λόγος! Ευκαιρία ,λοιπόν, για ανακύκλωση. Καλά διαβάσατε ,ανακύκλωση! Θα φτιάξουμε ένα τελείως καινούργιο γλυκό, από τα περισσεύματα των προηγούμενων ημερών! Δεν σας γοητεύει ,η δημιουργία κάτι νέου, από κάτι παλιό, από κάτι που θα στέλναμε στον κάλαθο των αχρήστων? Εμένα πολύ! Γι αυτό και σας προτείνω, μία συνταγή για πανεύκολο εκμέκ ,χρησιμοποιώντας ως βάση τα μελομακάρονα που έμειναν από τα Χριστούγεννα.

 

ΥΛΙΚΑ (για ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 26 εκατοστών)

10 μελομακάρονα μεσαίου μεγέθους, καλά μελωμένα

1 φάκελο κρέμα άνθος αραβοσίτου

γάλα και ζάχαρη για την κρέμα άνθους αραβοσίτου, οι ποσότητες που αναγράφονται στο φάκελο (περίπου 600 ml γάλα και 7 κουταλιές της σούπας ζάχαρη)

1 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη

1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 μικρή συσκευασία (200 ml) πλήρη κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη από το ψυγείο

1 κουταλιά ζάχαρη άχνη

2 κουταλιές καβουρδισμένα και χοντροαλεσμένα φυστίκια Αιγίνης

1/4 του κουταλιού του γλυκού μαστίχα σε σκόνη

λίγη κανέλα για το σερβίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικά θρυμματίζουμε με τα χέρια τα μελομακάρονα, να γίνουν ένα μίγμα σαν “λάσπη”. Με τα θρυμματισμένα μελομακάρονα στρώνουμε τον πάτο του ταψιού, πιέζοντας με τα χέρια, ώστε να δημιουργηθεί μία συμπαγής βάση. Τοποθετούμε στο ψυγείο το ταψί, για περίπου μία ώρα.

Ετοιμάζουμε σε κατσαρόλα την κρέμα άνθους αραβοσίτου όπως ακριβώς αναγράφει η συσκευασία. Όταν η κρέμα είναι έτοιμη, αποσύρουμε την κατσαρόλα απ΄τη φωτιά, προσθέτουμε στην κρέμα τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε καλά με σύρμα, να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Εν συνεχεία, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε. Προσοχή γιατί η κρέμα θα φουσκώσει ελαφρά με το μπέικιν πάουντερ. Τέλος ρίχνουμε τη μαστίχα σε σκόνη.

Απλώνουμε την κρέμα πάνω από τη βάση με τα μελομακάρονα. Καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη (δεν πειράζει που η κρέμα είναι ζεστή) και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 με 3 ώρες.

Ετοιμάζουμε την σαντιγύ. Στον κάδο του μίξερ (που ιδανικά τον έχουμε βάλει στο ψυγείο να παγώσει για περίπου 1 ώρα), χτυπάμε με το σύρμα, την παγωμένη κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει μία αφράτη και παχύρευστη σαντιγύ.

Βγάζουμε τη μεμβράνη απ’την κρέμα, απλώνουμε από πάνω τη σαντιγύ και ξαναβάζουμε στο ψυγείο για ακόμα μία ώρα.

Λίγο πριν σερβίρουμε, γαρνίρουμε με τα φυστίκια Αιγίνης και την κανέλα.

 

Καλή σας απόλαυση!

Γεωργία Χατζοπούλου,

Cooking Lover

 

You May Also Like