Η σημερινή συνταγή μετράει πέντε γενιές ζωής, ίσως και περισσότερο. Είναι η συνταγή που μεταφέρεται, από γενιά σε γενιά, της οικογένειας μου, σαν επτασφράγιστο μυστικό. Με σίγουρη νοστιμιά και επιτυχία, λόγω Σμυρνέικης καταγωγής. Από τις πιο ζωντανές παιδικές μου αναμνήσεις, είναι η παρασκευή των Πασχαλινών κουλουριών. Λίγο πριν το Πάσχα, συνήθως τη Μεγάλη Πέμπτη, το σπίτι γεμίζει μυρωδιές από μαχλέπι και μαστίχα, τα τυπικά Πασχαλινά αρώματα. Πλάθουμε όλοι κουλουράκια. Και η γιαγιά, που κάθε χρόνο, δοκιμάζει το πρώτο κουλούρι, απ’την πρώτη λαμαρίνα που θα βγει, αλλά τελικά δεν το τρώει, γιατί νηστεύει. Κουλουράκια τραγανά και αφράτα, με πλούσια γεύση από βούτυρο, αυγά και γάλα, για να αναπληρώσουμε ό,τι στερηθήκαμε μες τη νηστεία. Αλλά πάνω απ όλα, κουλουράκια γεμάτα όμορφες μνήμες!

 

Υλικά (για περίπου 60 με 70 κουλουράκια)

250 γρ βούτυρο αγελαδινό ή αιγοπρόβειο (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος)

1,5 ποτήρι του νερού ζάχαρη

1 ποτήρι του νερού γάλα χλιαρό (όχι καυτό)

3 αυγά (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος)

περίπου 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού αμμωνία σκόνη (διογκωτικό, παρόμοιο με το μπέικιν πάουντερ & τη σόδα, που πωλείται στα σούπερ μάρκετ σε φακελάκια)

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

5 κάψουλες βανιλίνη

1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σκόνη

1/3 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα σκόνη

2 με 3 κρόκους χτυπημένους με 1, 2 κουταλιές νερό, για την επάλειψη

Εκτέλεση

Σε πρώτη φάση, χτυπάμε στον κάδο του μίξερ, με το σύρμα, το βούτυρο με τη ζάχαρη, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μίγμα και μας δώσει μια παχύερευστη “κρέμα”.

Μετά το 10λεπτο χτύπημα, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και στη συνέχεια, τη βανιλίνη, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το ξύσμα πορτοκάλι.

Εν τω μεταξύ, ανάβουμε το φούρνο, για να προθερμανθεί, στον αέρα στους 170 βαθμούς.

Αφαιρούμε το μίγμα του βούτυρου, της ζάχαρης και των αυγών, από τον κάδο του μίξερ και το βάζουμε σε μία βαθιά λεκάνη. Διαλύουμε, με προσοχή, την αμμωνία μέσα στο χλιαρό γάλα, πάνω από τη λεκάνη γιατί το γάλα αφρίζει και χύνεται. Ρίχνουμε όλο το γάλα με την αμμωνία μέσα στο βούτυρο και ανακατεύουμε με σύρμα ή με το χέρι.

Συνεχίζουμε με το αλεύρι, που το ρίχνουμε σε δόσεις και ζυμώνουμε με τα χέρια ελαφρά, μέχρι να πάρουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Μπορεί να μην πάρει όλο το κιλό αλεύρι ή να χρειαστεί λίγο περισσότερο. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη, χωρίς να κολλάει στα χέρια.

Αφήνουμε τη ζύμη 5 λεπτά να ξεκουραστεί.

Έπειτα, πλάθουμε κορδόνια, στο πάχος του μικρού δαχτύλου και σχηματίζουμε διάφορα σχήματα (κοτσίδες, στεφανάκια, βαρκούλες κτλ).

Αραδιάζουμε τα κουλουράκια σε ταψιά με λαδόκολα, όχι πολύ κοντά το ένα με το άλλο, γιατί φουσκώνουν.

Αλείφουμε τα κουλουράκια, με πινέλο, με τους χτυπημένους κρόκους και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, στους 170 βαθμούς, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσοκίτρινο χρώμα.

Αφού κρυώσουν, τα διατηρούμε σε κουτί, κλεισμένα αεροστεγώς.

 

Καλή επιτυχία!

Γεωργία Χατζοπούλου,

Cooking Lover

Photo credits: TheodorMargaritis

Make up : Elena Tzogiou

Place : Farine Cafe Boulangerie

You May Also Like