Είπαμε να σας ταξιδέψουμε λιγάκι αυτή τη φορά, σε χώρα βγαλμένη από παραμύθι. Με ιστορία μεγάλη στη διακόσμηση αλλά και στην αρχιτεκτονική. Σε όλη την ιστορία, η αφρικανική χώρα του Μαρόκου έχει φιλοξενήσει ένα ευρύ φάσμα των πολιτισμών, αλλά και θρησκειών. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι το μαροκινό στυλ, η διακόσμηση και η αρχιτεκτονική είναι τόσο πλούσια, ζωντανή και με μεγάλη ποικιλία σε όλους τους χώρους του σπιτιού, μέσα και έξω από αυτό. Ταυτόχρονα όμως δεν ξεφεύγει από τη φινέτσα.

  • Συνδυασμοί έντονων, φωτεινών χρωμάτων που σε μαγνητίζουν. Μη φοβάστε τις έντονες αντιθέσεις. Ακόμα και ένας μικρός χώρος μπορεί να μεταμορφωθεί σε πολύ μεγαλύτερο αν εκμεταλλευτούμε την κάθε εσοχή που μπορεί να έχουμε. Πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα επιτυγχάνει και η πατητή τσιμεντοκονία, που υπάρχει σε διάφορους χρωματισμούς, και μας δίνει εντυπωσιακά «νερά» και υφές. Αν πάλι δεν είστε των τόσο μεγάλων αλλαγών και αντιθέσεων, προτιμήστε ένα έντονο χρώμα στους τοίχους και στα διακοσμητικά και έχετε έπιπλα σε πιο γήινους τόνους.

  • Ταπετσαρίες. Πλέον στο εμπόριο υπάρχει μεγάλη ποικιλία από ταπετσαρίες και στις υφές, οι οποίες είναι βασικό συστατικό της μαροκινής διακόσμησης, αλλά και στα χρώματα. Μη φοβάστε να συνδυάσετε διαφορετικά είδη ταπετσαρίας σε ξεχωριστούς χώρους και ας έχουν οπτική επαφή μεταξύ τους. Προσέξτε μόνο να είναι το ύφος τους παρόμοιο.

  • Χαμηλά έπιπλα. Από τα βασικά στοιχεία της μαροκινής κουλτούρας είναι τα χαμηλά έπιπλα. Μικρά τραπεζάκια, χειροποίητα ή μεγαλύτερα ξυλόγλυπτα, μοναδικά έργα τέχνης. Παρόλα αυτά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πιο λιτές γραμμές σε έντονα χρώματα, και αν «πιάνει» και λίγο το χέρι σας, γιατί όχι να τα φτιάξετε και μόνοι σας.

  • Μαξιλάρες, ριχτάρια, χαλιά και κουρτίνες. Είναι must να υπάρχουν μαξιλάρια με έντονα μοτίβα ακόμα και στο πάτωμα. Τα πλούσια υφάσματα κάνουν το χώρο να φαίνεται πιο ζεστός.

  • Φαναράκια. Είτε με χρωματιστά τζαμάκια, είτε διάτρητα κάνουν τον χώρο σας πιο ατμοσφαιρικό. Οι αντανακλάσεις και οι σκιάσεις του φωτός βοηθούν και με το παραπάνω γι’αυτό!

  • Πλακάκια με μοτίβα και ψηφίδες. Τα πλακάκια αυτού του τύπου είναι πλέον της «μόδας» γενικότερα στη διακόσμηση. Είτε θέλετε ένα μαροκινό στυλ για το σπίτι σας ή ένα πιο μοντέρνο, τα πλακάκια αυτά μπορούν να σας δώσουν το αποτέλεσμα που επιθυμείτε! Χειροποίητα, σε ό,τι χρωματισμούς και αν θέλετε, θυμίζουν και λίγο τα παλιά πλακάκια στα σπίτια των παππούδων μας. Και το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι υπάρχουν και εταιρείες στην Ελλάδα που τα φτιάχνουν! Όσο για τις ψηφίδες, από μόνες τους δίνουν ένα πιο «χλιδάτο» αποτέλεσμα που δεν λείπει από τη μαροκινή διακόσμηση σε όλους τους χώρους του σπιτιού.

  • Επεκταθείτε και στους υπόλοιπους χώρους. Δεν χρειάζεται να επικεντρωθείτε μόνο στο σαλόνι σας σε αυτό το στυλ διακόσμησης. Με μικρές πινελιές μπορείτε να διαμορφώσετε κάθε χώρο του σπιτιού σας. Μην ακολουθείτε πιστά τους κανόνες, μπορείτε κάλλιστα να συνδυάσετε τις μαροκινές συμβουλές με περισσότερο μοντέρνες τάσεις ώστε να είναι πιο κοντά στα γούστα σας και στο σύγχρονο τρόπο ζωής.

 

  • Επεκταθείτε και στο εξωτερικό του σπιτιού, το σπίτι μας δεν είναι μόνο οι 4 τοίχοι που ζούμε μέσα σε αυτό αλλά και ο χώρος που το περιβάλλει. Στο άρθρο της προηγούμενης βδομάδας έγινε εκτενέστερη αναφορά!

Μην ξεχνάτε πως οι υπερβολές μάς φτάνουν στα αντίθετα αποτελέσματα. Δεν χρειάζεται να είμαστε υπερβολικοί για να πετύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αρκούν μικρές πινελιές που θα κάνουν το χώρο σας μοναδικό! Δημιουργήστε και απολαύστε το!

Κατερίνα Ζήση

Αρχιτέκτων Μηχανικός, ΜΑ Lighting Design

Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε., Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων

Photo credits: TheodorMargaritis

Make up : Elena Tzogiou

Clothes : Klip_shop Volos

You May Also Like