1. Αξίζει να το επαναλάβουμε, ότι στη ζαχαροπλαστική οι σωστές αναλογίες είναι η αρχή για ένα επιτυχημένο γλυκό. Οπότε ζυγίζεις ή μετράς όλα τα υλικά της συνταγής πριν ξεκινήσεις την ανάμειξη και κοσκινίζεις το αλεύρι, για να αφρατέψει. Επίσης, όλα τα υλικά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
2. Για τραγανά κουλουράκια χτυπάς για αρκετή ώρα στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και συνεχίζεις προσθέτοντας τα αβγά και τα υπόλοιπα υλικά.
3. Τα πασχαλινά κουλουράκια αγαπούν τα αρώματα εσπεριδοειδών, γι αυτό μην παραλείψεις να προσθέσεις ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού.
4. Τα κουλουράκια, όπως και όλες οι ζύμες που θέλεις να είναι τριφτές και αφράτες, θέλουν ελάχιστο ζύμωμα και το αλεύρι πρέπει να προστίθεται σταδιακά, προκειμένου να μπει τόσο όσο χρειάζεται για να ενωθεί με το βούτυρο και τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής. Αν βάλεις όλη τη συνιστώμενη ποσότητα αλευριού, αλλά η ζύμη σου φαίνεται ότι δεν πλάθεται, μην προσθέσεις επιπλέον αλεύρι, απλά άφησέ τη για περίπου 30 λεπτά σκεπασμένη με πετσέτα να ξεκουραστεί.
5. Για να δώσεις σχήμα στα κουλουράκια σου παίρνεις μικρές ποσότητες από τη ζύμη, φροντίζοντας να παίρνεις όσο γίνεται ίδια ποσότητα κάθε φορά για να ψηθούν ομοιόμορφα. Πλάθεις τη ζύμη σε κορδονάκια και κατόπιν τους δίνεις σχήματα της επιλογής σου. Όπως και με τα τσουρέκια έτσι και με τα κουλουράκια το πιο συνηθισμένο σχήμα είναι η πλεξούδα.
6. Αφού τελειώσεις με το πλάσιμο, τα αραδιάζεις σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αλείφεις τα κουλουράκια με χτυπημένο κρόκο αβγού και ψήνεις ένα – ένα τα ταψιά στο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν.
7. Αφήνεις τα κουλουράκια να κρυώσουν καλά και τα φυλάς σε μεταλλικά κουτιά ή πορσελάνινο σκεύος με καπάκι.