Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη φροντίδα του δέρματος κατά τη διάρκεια της κρύας εποχής αφού ορισμένα μέρη του σώματος, συχνά απροστάτευτα, είναι περισσότερο εκτεθειμένα στις συνθήκες του χειμώνα που αν και πιο καλυμμένα, πάλι προσβάλλονται.

Πρόσωπο Πρώτης Γραμμής

Το κρύο είναι ένας παράγοντας πολύ γνωστός και για τις επιδράσεις του στο δέρμα, τόσο για την αγγειοσυσταλτική όσο και την ξηραντική του δράση.

Σε ακραίες συνθήκες, το πρόσωπο που εκτίθεται πιο εύκολα, μπορεί παρουσιάσει έντονη ερυθρότητα και επώδυνο οίδημα συνεπώς, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα λιπαρές ή προστατευτικές και επανορθωτικές κρέμες για την αποκατάσταση της καταπονημένης επιδερμίδας, αλλά και για την πρόληψη της επίδρασης του κρύου στον επιδερμικό φραγμό.

Ευάλωτα Χείλη

Τα χείλη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο κρύο αφού στερούνται σμηγματογόνων αδένων, και επομένως λιπιδικό φιλμ συνεπώς, για να διατηρηθεί η υγεία τους, πρέπει να εφαρμόζονται ενυδατικά και προστατευτικά βάλσαμα, ειδικά σχεδιασμένα για αυτή την ευάλωτη περιοχή.

Αυτές οι φόρμουλες περιλαμβάνουν μια σημαντική λιπαρή φάση, επιτρέποντας το σχηματισμό ενός σταθερού προστατευτικού φιλμ του προϊόντος πάνω στα χείλη, αλλά μπορεί επίσης να περιέχουν και κάποιο αναπλαστικό συστατικό.

Προστασία Χεριών

Η χρήση γαντιών για την προστασία των χεριών από το κρύο, είναι απαραίτητη.

Παράλληλα, για την πρόληψη ή την αποκατάσταση της ακεραιότητας του δέρματος στα χέρια, χρησιμοποιήστε κρέμες πλούσιες σε λιπαρά συστατικά, που λειτουργούν προστατευτικά και επανορθώνουν τον φραγμό της επιδερμίδας.

Η εφαρμογή πρέπει να γίνεται πριν από την έκθεση στο κρύο και όσο συχνά χρειάζεται.

Καθημερινές Συνήθειες

Οι συνήθειες που πρέπει να υιοθετηθούν σε καθημερινή βάση είναι οι εξής:

  • Ο καθαρισμός τόσο του σώματος, αλλά και του προσώπου, αποτελεί σημαντικό μέρος της φροντίδας της επιδερμίδας και συνίσταται η χρήση απαλών καθαριστικών προϊόντων με φυσιολογικό pΗ, και ενυδατικές ιδιότητες ενώ μετά τον καθαρισμό, το δέρμα πρέπει να στεγνώνεται απαλά, με ταμπονάρισμα και όχι με επιθετικό τρίψιμο.
  • Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην ευεξία του δέρματος συνεπώς διατηρήστε την μέτρια με ένα επαρκές επίπεδο υγρασίας.
  • Η ενυδάτωση του δέρματος πριν την έκθεση στο κρύο, πρέπει να γίνεται τακτικά και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Τα ρούχα να μην είναι πολύ στενά, αλλά μονωτικά και ζεστά, και να ολοκληρώσουμε φυσικά την προστασία του δέρματος με την κατάλληλη προστασία από τον ήλιο.

Διατροφή Προστασίας

Θρέψτε το δέρμα σας και εκ των έσω, για να διατηρήσετε την ακεραιότητά του και αν και αυτό ισχύει καθημερινά, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή το χειμώνα, όταν η επιδερμίδα προσβάλλεται συνεχόμενα από το κρύο.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β2, Β3, Β8) που περιέχονται σε διάφορα κρέατα, όπως συκώτι και πουλερικά, σε τυριά, αυγά και ψάρια όπως ο σολομός, πρέπει να προσλαμβάνονται καθημερινά μέσω της τροφής.

Η βιταμίνη Α, από την πλευρά της, βρίσκεται σε σημαντικές ποσότητες στο συκώτι και στα αυγά.

Η βιταμίνη C, που εμπλέκεται κυρίως στη σύνθεση κολλαγόνου, αλλά και σε πολλές άλλες σημαντικές διεργασίες του οργανισμού μας, υπάρχει σε πολλά φρούτα και λαχανικά.

Επίσης, τα ωμέγα 3 και 6 συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος και βρίσκονται στα λιπαρά ιχθυέλαια.

Ορισμένα μέταλλα, όπως το ιώδιο και ο ψευδάργυρος, είναι επίσης ευεργετικά για το δέρμα.

Το πρώτο το βρίσκουμε στα ψάρια, τα θαλασσινά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το δεύτερο στα στρείδια, σε ορισμένα τυριά, στο βοδινό κρέας και στο ζαμπόν.

 

yo.gr

You May Also Like