Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που είτε από επιλογή (λόγω γεύσης, χορτοφάγοι ή vegan ) είτε από παθήσεις  (δυσανεξία στην λακτόζη, αλλεργίες στην πρωτεΐνη του γάλακτος) προτιμούν την κατανάλωση γάλακτος απαλλαγμένου από λακτόζη. Οι επιλογές είναι πολλές. Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει να δοθεί στην περιεκτικότητα των υποκατάστατων αυτών σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα, αλλά και στην επιπλέον ζάχαρη που έχει τυχόν προστεθεί κατά την επεξεργασία.

ΓΑΛΑ ΣΟΓΙΑΣ                                            

Διατροφική αξία ανά 100γρ.

41 Θερμίδες  1,65 γρ Λίπος  123mg Ασβέστιο

Το γάλα σόγιας είναι το πιο διαδεδομένο φυτικής προελεύσεως γάλα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρωτεϊνες και ισοφλαβίνες. Δεν περιέχει λακτόζη και χοληστερόλη. Η μεγάλη κατανάλωση ενδέχεται να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης προβλήματος του θυρεοειδούς αδένα, ενώ αν καταναλωθεί από άτομα που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα συμπτώματα.

Tips : Φτιάξτε μπάρες δημητριακών με γάλα σόγιας, βρώμη, φυστικοβούτυρο, μαύρη σοκολάτα και μαύρη ζάχαρη. Μία εύκολη, νηστίσιμη και με λίγες θερμίδες επιλογή για σνακ.

ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ                                

Διατροφική αξία ανά 100γρ.

12,1 Θερμίδες  0,97 γρ Λίπος  156mg Ασβέστιο

Το γάλα αμυγδάλου αποτελείται από καβουρδισμένα αμύγδαλα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες ( βιταμίνη Ε και D) , πρωτεϊνες και μέταλλα (π.χ. σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και μαγνήσιο) . Περιέχει Ω -3 λιπαρά οξέα και φυτοστερόλες. Από την άλλη δεν περιέχει λακτόζη, χοληστερίνη , γλουτένη και αλάτι . Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στο πρωινό μας γεύμα αλλά και να το βάλουμε σε ποικίλες παρασκευές (π.χ. γλυκά, επιδόρπια , milkshake).

Tips : Απολαύστε το πρωινό σας με γάλα αμυγδάλου, βρώμη, κανέλα, μήλο και μέλι. Ένα γεύμα πλούσιο σε ενέργεια και με λίγες θερμίδες.

ΓΑΛΑ ΒΡΩΜΗΣ                               

Διατροφική αξία ανά 100γρ.

53 Θερμίδες  1 γρ Λίπος  140mg Ασβέστιο

Κυκλοφορεί στα καταστήματα σε διάφορες γεύσεις (κλασική, βανίλια, σοκολάτα). Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με τον ίδιο τρόπο όπως το αγελαδινό γάλα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α , πρωτεϊνες και υδατάνθρακες (8,5γρ/100ml), γι’αυτό τον λόγο , λόγω αυξημένου ποσοστού υδατανθράκων, δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή για εκείνους που προσέχουν το βάρους τους ή τις τιμές του σακχάρου. Δεν περιέχει λακτόζη και χοληστερίνη.

Tips : Φτιάξτε smoothies με γάλα βρώμης, φράουλες και τζίντζερ. Μία επιλογή με λίγες θερμίδες, που ενυδατώνει και βοηθάει στην απώλεια θερμίδων.

ΓΑΛΑ ΡΥΖΙΟΥ                               

Διατροφική αξία ανά 100γρ.

47 Θερμίδες  0,9 γρ Λίπος  118mg Ασβέστιο (το εμπλουτισμένο)

Το γάλα ρυζιού παράγεται κυρίως από καστανό ρύζι και κυκλοφορεί σε διάφορες γεύσεις (βανίλια, σοκολάτα). Είναι πλούσιο σε σάκχαρα, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, γι’αυτό θεωρείται καλή επιλογή για όσους γυμνάζονται . Είναι αρκετά εύπεπτο και ελαφρύ. Υπάρχουν πολύ μικρές πιθανότητες να προκαλέσει αλλεργία. Δεν περιέχει λακτόζη και κορεσμένα λιπαρά. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή γλυκών, επιδορπίων και σνακ.

Tips : Φτιάξτε ρυζόγαλο με γάλα ρυζιού, κορν φλαουερ, βανίλια και ρύζι. Σερβίρετέ το με κομπόστα ροδάκινο. Προτιμήστε το για πρωινό ή για σνακ. Μία νηστίσιμη και γλυκιά επιλογή.

ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ                   

Διατροφική αξία ανά 100γρ.

196 Θερμίδες  21 γρ Λίπος  18mg Ασβέστιο

Το γάλα καρύδας είναι πλούσιο σε βιταμίνες ( βιταμίνη Ε και C ) και μέταλλα ( μαγγάνιο, ασβέστιο και μαγνήσιο) . Έχει φυσική γλυκιά γεύση. Περιέχει Ω -6 λιπαρά οξέα, λαουρονικό οξύ, λιπαρό οξύ που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, κορεσμένα λιπαρά οξέα και έχει υψηλή θερμιδική αξία. Χρησιμοποιείται κυρίως στην μαγειρική αλλά και στην ζαχαροπλαστική.

Tips : Χρησιμοποιήστε το για να φτιάξετε γλυκά. Φτιάξτε το με κορν φλάουερ, κρέμα και ζελέ φρούτων (γλυκό ψυγείου). Αρκετά δροσιστικό και με λίγες θερμίδες.

ΓΑΛΑ ΓΑΪΔΟΥΡΑΣ                    

Διατροφική αξία ανά 100γρ.

4 Θερμίδες  0,3 – 1,8 γρ Λίπος  75mg Ασβέστιο

Το γάλα γαϊδάρας έχει συστατικά πολύ κοντά σε αυτά του ανθρώπινου γάλακτος. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες ( βιταμίνη Α, Β, Ε, C και D) , ανοσφαιρίνη, κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και μαγνήσιο .Το λίπος του  αποτελείται από υψηλό ποσοστό κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών οξέων, καθώς και σημαντικά ποσοστά Ω – 3 και Ω – 6 λιπαρών οξέων. Έχει πολύ λίγες θερμίδες, υποαλλεργικές ιδιότητες και συμβάλλει στην δημιουργία των οστών.

Tips : Εάν δεν επιθυμείτε να το καταναλώνεται σκέτο , χρησιμοποιήστε το για την παρασκευή κουλουριών με δημητριακά και ξηρούς καρπούς. Μία εύκολη και θρεπτική επιλογή για σνακ.

ΓΑΛΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ          

Διατροφική αξία ανά 100γρ.

40 Θερμίδες  2,9 γρ Λίπος 

Το γάλα κάνναβης γίνεται από την ανάμιξη σπόρων κάνναβης με νερό. Είναι πλούσιο σε πρωτεϊνες, αμινοξέα, σίδηρο και Ω – 3 λιπαρά οξέα. Δεν περιέχει  λακτόζη, γλουτένη, χοληστερόλη και καμία από τις ψυχοδραστικές δράσεις της μαριχουάνας. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Tips : Χρησιμοποιήστε το στο τσάι ή φτιάξτε smoothies με μήλο, μπανάνα και κάσιους. Ένα νοστιμότατο ρόφημα γεμάτο ενέργεια και πρωτεϊνες.

You May Also Like